2 πολύ αγαπημένα βιβλία για το 1821
Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, τώρα θα κουνούσαμε χάρτινα σημαιάκια στη σχολική παρέλαση και τα μάτια θα βούρκωναν από συγκίνηση. Για να γίνουν τα πράγματα αλλιώς, παίρνουμε στα χέρια μας δύο βιβλία για το 1821 που ξεχωρίζουμε και θα θέλαμε διακαώς να υπήρχαν σε κάθε παιδική (και ενήλικη) βιβλιοθήκη.
1. «Οι αγωνιστές του 1821» της Αγγελικής Δαρλάση, σε εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, από τη σειρά «Οι Μεγάλοι... μικροί», εκδόσεις Μεταίχμιο
«Ακόμα κι όταν είσαι μικρός μπορείς να αγωνίζεσαι, να μην το βάζεις κάτω και να προχωράς – αφού τα όποια εμπόδια είναι για να τα προσπερνάμε» γράφει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Αγγελική Δαρλάση, στο βιβλίο που μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο ηλιόλουστο τοπίο της γνώσης και της ενσυναίσθησης.
Πώς ήταν άραγε μικροί οι μεγάλοι μας ήρωες;
Τι σκεφτόταν ο μικρός Θοδωρής όταν 15 ετών πήγαινε να μάθει την πολεμική τέχνη δίπλα στον κλεφτοκαπετάνιο Ζαχαριά;
Πόση δύναμη έκρυβαν τα λόγια της Λασκαρίνας «Εγώ γεννήθηκα σε φυλακή. Γι’ αυτό κι αγαπάω την ελευθερία που σου δίνει η θάλασσα, κι η ελευθερία που σε κάνει ικανό για πολλά πράγματα»;
Φανταζόταν άραγε ο Γιωργής στα 17 του όταν έπεφτε στα χέρια του Αλή Πασά ότι θα γινόταν ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης;
Τι έλεγε η θάλασσα στον Κωνσταντή που μεγαλώνοντας θα πυρπολούσε τις τουρκικές φρεγάτες και θα γινόταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κανάρης;
Τι έβαλε φωτιά στις ελπίδες της Μαντούς Μαυρογένους για ξεσηκωμό και απελευθέρωση των Ελλήνων, τι την έκανε να ορκίζεται στον πατέρα της «Κάποτε θ’ αγωνιστούμε όλοι για την ελευθερία μας. Ακόμα κι εγώ που είμαι γυναίκα»;
Ιστορίες από την παιδική ηλικία των μεγάλων ηρώων και ηρωίδων της ελληνικής επανάστασης, σε γλώσσα που σε μεταφέρει αυτοστιγμεί στην εποχή τους, με λέξεις και εικόνες που σου μεταδίδουν το πάθος- αυτό που σε κάνει να ελπίζεις και να ονειρεύεσαι ένα ευοίωνο μέλλον.
2. "21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821", επιμέλεια έκδοσης: Μαρίζα Ντεκάστρο-Ελένη Σβορώνου, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πόσο αγαπώ τα πολυσυλλεκτικά βιβλία, εκείνα που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν στις σελίδες τους τη φαντασία, το ταλέντο, το όνειρο και την έμπνευση συγγραφέων και εικονογράφων!
Μια εκπληκτική έκδοση που δεν σε σηκώνει στον πίνακα να πεις το μάθημα, δεν σε αναγκάζει "να πεις το ποίημα" , ούτε να απομνημονεύσεις χρονολογίες μαχών, παρά μόνο σε κάνει να χάνεσαι στα λογοτεχνικά γραπτά της καθώς περιδιαβαίνεις μια μικρή πινακοθήκη έργων τέχνης.
Σελίδα 19, εικονογράφηση Μάρως Κατσίκα, για την ιστορία "Το μπουρλότο του Δημήτρη"
των Άγγελου Αγγέλου & Έμης Σίνη
Μια ιστορία με λόγια και εικόνες, κάθε μέρα, σε φέρνει πιο κοντά στο παρελθόν και στην κατανόηση του σήμερα, σου μαθαίνει όλα όσα τα σχολικά βιβλία δεν μπόρεσαν ποτέ να σου πουν.
Σελίδα 25, εικονογράφηση Little polkadot, για την ιστορία "Τρεις γάτοι" του Κωνσταντίνου Πατσαρού
Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, Κυριάκος Αθανασιάδης, Μιράντα Βατικιώτη, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Άννα Κοντολέων, Θοδωρής Κούκιας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εύη Πίνη, Ελένη Σβορώνου, Πάνος Τσερόλας, Πάνος Χριστοδούλου.
*Οι συγγραφείς εκχωρούν τις αμοιβές τους στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως δωρεά. Μπράβο τους!
Εικονογράφοι: Δημήτρης Αναστασίου, Ευαγγελία Γουτιάνου, Βασίλης Γρίβας, Γιώργος Δημητρίου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Κατσίκα, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Little polkadot, Άνα Μάτεγιτς, Πέτρος Μπουλούμπασης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Αχιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Zafouko Yamamoto, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Χρύσω Χαραλάμπους.
Χρόνια πολλά! Με αρετή και τόλμη!
* Φωτογραφία αρχείου της Ιωάννας από σχολική γιορτή παραδοσιακών χορών.
ความคิดเห็น