Η Σταχτοπούτα δεν θέλει γάμο!
Αυτή η απρόσμενη αποκάλυψη -και άλλες πολλές και ουσιαστικές- μάς περίμενε στο "Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο" της ομάδας Patari Project. Ρομαντικές ψυχές, κάντε κουράγιο και διαβάστε παρακάτω!
Είχαμε διαβάσει την Σταχτοπούτα, την κλασική του Περώ, ουουου, άπειρα βράδια ξαπλωμένες στο κρεβάτι μαζί με την Ιωάννα-Αγάπη. Και είχαμε δει και την κινηματογραφική, του Disney, με την κακιά μητριά και τις δύο αδερφές, με τη Νεράιδα Νονά, τα γυάλινα γοβάκια, το βασιλικό χορό, και το αίσιο τέλος... ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Είχαμε διαβάσει όμως και την ελληνική εκδοχή της, τη Σταχτομάρω (εκδόσεις IntroBooks), και αυτή να παντρεύεται στο τέλος τον πρίγκιπα και να ζουν ευτυχισμένοι για πάντα.
Ώρα ήταν λοιπόν να γνωριστούμε και με μια άλλη Σταχτοπούτα, πιο εναλλακτική, πιο μοντέρνα, πιο... επί της ουσίας. Τη συναντήσαμε στο θέατρο Πόρτα στο "Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο". Η κυριακάτικη αυτή παράσταση είναι συνεχώς sold out γεγονός που, και ιδέα να μην έχεις για έργο και συντελεστές, σε προδιαθέτει θετικά. Δεν μπορεί να το βλέπει τόσος κόσμος και να μην είναι καλό- αν και, το πόσο καλά πάει το ταμείο δεν συνάδει οπωσδήποτε με τα πόσα καλά σού αφήνει το έργο βγαίνοντας...
Με τα εισιτήρια και το πρόγραμμα στο χέρι και αφού ήρθε η σειρά μας με την Ιωάννα-Αγάπη να μπούμε μέσα, μια ευχάριστη έκπληξη μάς περίμενε: το ρόλο ταξιθέτη είχαν αναλάβει οι ίδιοι οι ηθοποιοί- εμάς μάς οδήγησε στις θέσεις μας ο γλυκύτατος Θεοδόσης!
Το σκηνικό λιτό, ένα πιάνο, και μια ξύλινη κατασκευή- πλατφόρμα που έμοιαζε θαρρείς με την ιδιότυπη ουρά του μουσικού οργάνου. Στο πάτωμα, γκρίζα κομματάκια σπαρμένα παντού, οι στάχτες...
Οι ηθοποιοί, έξι αγόρια και η, ντυμένη στα γαλάζια κουρελάκια της, Σταχτοπούτα. Με τα φώτα ανοιχτά και τη διάδραση στα καλύτερά της, οι ηθοποιοί επικοινωνούν με το κοινό και κάποια στιγμή ρωτούν "πόσο χρονών είναι η Σταχτοπούτα;". Δεν σας λέω αλλά για τα χιλιάδες χρόνια της, μια χαρά διατηρείται!
Η ιστορία γνωστή αλλά τόσο σύγχρονα διασκευασμένη, με εξαιρετική μουσική, με χιούμορ που άλλοτε αγγίζει τα παιδιά και άλλοτε τους γονείς, δοσμένη με τόσα βαθιά μηνύματα, που σε εντυπωσιάζει ευχάριστα με τη φρέσκια "μελωδία" της.
Το στοιχείο που φέρνει το διαφορετικό είναι το ότι ενώ η Σταχτοπούτα υποδύεται το βασικό ρόλο και ένας εκ των αγοριών το ρόλο του μουσικού, όλοι οι υπόλοιποι μοιράζονται στα αγόρια της παρέας, όλοι όμως: η κακιά μητριά και οι δυο της κόρες, η Μαριάνθη και η Σπυριδούλα, αλλά και άψυχα αντικείμενα που παίρνουν ζωή όπως το τζάκι, τα ζώα του σπιτιού, τα λαχανικά του κήπου!
Απέναντι από το σπίτι της κακιάς μητριάς, βρίσκεται το παλάτι, η χρυσή φυλακή του πρίγκιπα Αριστείδη, που δεν έχει πατήσει το ποδαράκι του ούτε καν στον κήπο, δεν έχει βγει ποτέ εκεί να αγγίξει μια λεμονιά. Η λεμονιά. Το δέντρο στο οποίο μιλά η Σταχτοπούτα, της εκφράζει τα παράπονα και τα όνειρά της, σα να βρίσκεται εκεί η ψυχή της μαμάς της... Ο μπαμπάς και η μαμά του πρίγκιπα, έξυπνα και ξεκαρδιστικά υποδυόμενοι από τον ίδιο ηθοποιό, είναι, τι άλλο;, υπέρ το δέον προστατευτικοί μαζί του.
Όταν φτάνει η μέρα του χορού, κάνει την εμφάνισή της η Νονά, μια πραγματικά αστεία σκηνή με μια νεράιδα όπως δεν την έχετε ποτέ φανταστεί! Και αφού γίνονται όλες οι απαραίτητες μεταμορφώσεις (φόρεμα, άλογα, άμαξα), τα γοβάκια, πού είναι τα γοβάκια; Η Σταχτοπούτα βγάζει από ένα κουτί ένα ζευγάρι γόβες, που της είχε χαρίσει η μαμά της πριν πεθάνει. Και αυτή είναι μια άλλη ωραία ανατροπή/προσθήκη στη γνωστή ιστορία, μια συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή, ένα μήνυμα για την ενηλικίωση. "Μα, αυτά είναι τα παπούτσια της μαμάς μου", λέει διστακτικά η Σταχτοπούτα. "Αυτά ΗΤΑΝ τα παπούτσια της μαμάς σου", της απαντά η καλή της Νονά και την ωθεί να τα φορέσει.
Πηγαίνει στο χορό, μαγεύει τον πρίγκιπα, χορεύουν αρμονικά οι δυο τους (και ας είναι η πρώτη φορά και για τους δυο...) και εκείνη του δείχνει πώς είναι ο κόσμος, πώς το να κάνεις ένα βήμα παραπέρα μόνος σου δεν είναι δα και τόσο τραγικό, είναι υπέροχο, το πόσο όμορφο είναι να αγκαλιάζεις μια λεμονιά! Η Σταχτοπούτα, που έχει μάθει να είναι πάντα "Καλή και Δυνατή", όπως την είχε νουθετήσει η μαμά της, πιστεύει ότι "η στάχτη είναι ό,τι εσύ θέλεις να είναι" και ούσα πολύ πιο ώριμη από τον πρίγκιπα κάποια στιγμή του λέει: "Εγώ δεν θέλω να σε παντρευτώ, θέλω να σε γνωρίσω!". That's my girl!
Η παράσταση τελειώνει. Τα φώτα ανάβουν. Και περάσαμε εμείς καλά και, θέλω να ελπίζω, η Σταχτοπούτα πολύ πολύ καλύτερα!
Happily ever after- και χωρίς γάμο!
Οι συντελεστές
Το έργο είναι μια δημιουργία της ομάδας Patari Project
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής
Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Ηθοποιοί:
Κατερίνα Μαυρογεώργη
Θεοδόσης Κώνστας
Γιάννης Γιαννούλης
Θάνος Λέκκας
Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Αποστόλης Ψυχράμης
Σε ποιο θέατρο θα το δω:
Στο θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, τηλ. 210 77 11 333, www.porta-theatre.gr
Ημέρα και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 11π.μ. και στις 3μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό €10, Ανέργων/Ομαδικό/ΑΜΕΑ €8.
Για παιδιά 4 έως...104 ετών!