top of page

"Τσιγγάνικα παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα": Μια παράσταση αφήγησης που θα σε κάνει να


Όταν ήμουν μικρούλα και ζούσαμε στο Ίλιον, που τότε λεγόταν Νέα Λιόσια, είχαμε στη γειτονιά μας, όπως υπήρχε και σε κάθε γειτονιά, μια οικογένεια Ρομά. Οι γύφτοι, έτσι τους λέγαμε τότε. Δεν παίζαμε μαζί τους. Δεν έπαιζαν μαζί μας. Μια μέρα που έβρεχε στεκόμουν πίσω από το παράθυρο του δωματίου μου και είδα μια σκηνή που αποτυπώθηκε έντονα στο μυαλό μου και ακόμα τη θυμάμαι, 40 χρόνια μετά: Μια μικρή τσιγγάνα, στην ηλικία μου, είχε πέσει σε μια λακούβα με νερό και έκανε ότι κολυμπούσε!

Πόση χαρά είχε! Η παιδική της φαντασία είχε μετατρέψει μια βρώμικη λακούβα (χωμάτινοι, βλέπεις, οι δρόμοι τότε) σε ονειρεμένη πισίνα! Γύρισε και με κοίταξε. Μου χαμογέλασε. Τι να σκεφτόταν και αυτή άραγε για μένα; Μήπως να με λυπόταν που για μια βροχή εγώ είχα κλειστεί στο σπίτι, χωρίς παιχνίδι στο δρόμο; Μπορεί.

Μετά τους έδιωξαν τους γύφτους από την περιοχή μας, τους πήγαν στα Άνω Λιόσια, στο Μενίδι, αλλού, μακριά από εμάς. Και τα Νέα Λιόσια έγιναν Ίλιον, για να μην τα μπερδεύει κανείς με τους "άλλους".

Όταν τους συναντώ, τις μανάδες με τα μακριά φουστάνια και τα χρυσά σκουλαρίκια, και τα παιδιά ξοπίσω τους, ξυπόλητα, θορυβώδη, χαμογελαστά, χαζεύω αυτά τα καταπράσινα ή γαλανά μάτια τους που κάνουν αντίθεση με το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας τους. Τα μεγαλύτερα αγόρια στα λεωφορεία τραγουδάνε (πόσο ωραία φωνή έχουν!) και φλερτάρουν ανοιχτά και τίμια, ευγενικά- θα πρέπει να είναι οι μόνοι που φλερτάρουν πια.

Όλες αυτές οι σκέψεις πλημμύρισαν χαρά τη λακούβα των αναμνήσεων μου όταν έλαβα από την Φύλλις μια πρόσκληση που έλεγε:

"To Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το «Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ» σας προσκαλούν στην παράσταση αφήγησης του ιστορητή Στέλιου Πελασγού «Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα», την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ώρα 21:00, στο «Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας".

Για αυτό θα πάω απόψε, μαζί με την Ιωάννα-Αγάπη να ακούσουμε τα τσιγγάνικα παραμύθια από τον Δρ.Στέλιο Πελασγό που είναι αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέας και γυρνά την Ελλάδα και τον κόσμο λέγοντας ιστορίες σε παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη του.

Έχει ζήσει δίπλα στους Ρομά και έχει ακούσει τις ιστορίες τους, γεμάτες αρχέτυπα θρύλων και πρωταγωνιστές ιστοριών που συναντάμε και στην ελληνική και στη δυτική κουλτούρα.

Θα πάμε για να μάθουμε την αλήθεια των Ρομά, των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης, να γνωρίσουμε την πλούσια κουλτούρα τους.

Να εξερευνήσουμε το κοινό μας έδαφος, να συναντηθούμε με το αληθινό μας πρόσωπο για να μάθουμε και να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Να πέσουμε μαζί στην ίδια λακούβα και να κολυμπήσουμε στα νερά της αφήγησης, μαζί με λάμιες και λιοντάρια, φτερωτά άλογα και βασιλιάδες, μάντισσες και δράκοντες,

Ελάτε και εσείς! Καμιά φορά όταν λερώνεσαι, τελικά βγαίνεις πιο καθαρός από ποτέ.

Πληροφορίες:

Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα - Παράσταση αφήγησης

Πού: «Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

Πότε: Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 6€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942420062

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Σίνα 30, Τ.Κ. 10672, Αθήνα

Τηλ: 210 3600628

Fax: 210 3638016

Το ξέρεις ότι:

*Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του. Είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Δεν δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και διακρατικούς φορείς και βασίζονται αποκλειστικά στα μέλη και τους υποστηρικτές τους.

*Η Ευρώπη είναι σήμερα η πατρίδα 10-12 εκατομμυρίων Ρομά, εκ των οποίων γύρω στις 350.000 ζουν στην Ελλάδα. Η καθημερινή απειλή της αναγκαστικής έξωσης, των αστυνομικών παρενοχλήσεων και των βίαιων επιθέσεων, είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά αναγκάζονται να ζουν αποτελούν απόρροια παραμέλησης και διακρίσεων εκ μέρους των κρατών. Ορισμένοι μάλιστα Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να κατηγορούν τους ίδιους τους Ρομά επειδή «δεν καταφέρνουν να ενταχθούν».

bottom of page