top of page

Saved by (the) Belle! Η Πεντάμορφη, το Τέρας και η αλήθεια πίσω από την ταινία


Υπάρχουν 2 τρόποι να διαβάσει κανείς τα κλασικά παραμύθια και να δει τις ταινίες που βασίζονται σε αυτά: 1. Να πάρεις ποπ κορν, να απολαύσεις την προβολή και να γυρίσεις σπίτι χαρούμενος. 2. Να πάρεις ποπ κορν, να απολαύσεις την προβολή και να γυρίσεις στο σπίτι συζητώντας για όσα είδες. Τα ποπ κορν είναι απαραίτητα- λίγη αλμύρα για να ισορροπήσει η γλυκύτητα. Για την Ιωάννα και εμένα είναι εξίσου απαραίτητος ο 2ος τρόπος.

Οι πεντάμορφες! Ιωάννα, Ιωάννα-Αγάπη, Σοφάκι, Αμερρισώ

Την περίμενε πώς και πώς την Πεντάμορφη! Κάθε φορά που έβλεπε το τρέιλερ μου θύμιζε πως είχε υποσχεθεί στις φίλες της να την δούνε μαζί. Και φυσικά το κανόνισα και μαζευτήκαμε 7 μικρές και λίγο μεγαλύτερες κοπέλες και πήγαμε σινεμαδάκι.

Η ταινία είναι όνειρο. Στην κυριολεξία. Η Disney το έκανε πάλι το θαύμα της! Βασισμένη στο γνωστό παραμύθι, σε βάζει στον κόσμο της Μπελ από την πρώτη κιόλας σκηνή. Τα τραγούδια ντύνουν μοναδικά τις σκηνές, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια και τα νοήματα αιωρούνται πάνω από το κεφάλι σου σε όλη τη διάρκειά της.

Δεν είμαστε κριτικοί κινηματογράφου για να δώσουμε τα 2-3 αστεράκια όπως εκείνοι.

Μπορώ όμως να σας πω για αυτόν τον 2ο τρόπο. Τι μπορεί να καταλάβει η μαμά που θα το δει και ποιες ευκαιρίες θα βρει για να πει δυο λόγια απλά στο παιδί της.

Ποιο είναι το νόημα της ταινίας;

Θα σκεφτείς το προφανές: Ότι η ομορφιά δεν παίζει ρόλο και ότι σημασία έχει η ομορφιά μέσα μας. Ω, κλισεδούρα.

Σε έναν κόσμο όμως που εξακολουθεί να προωθεί τα πρότυπα ομορφιάς, αυτή η κλισεδούρα είναι ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά μας.

Κι όμως! Η Disney δεν έφτιαξε αυτή την ταινία για να μιλήσει για την ομορφιά και την ασχήμια, για την Πεντάμορφη Μπελ και το κακάσχημο Τέρας, αλλά για την ομορφιά και το τέρας που έχουμε όλοι μέσα μας!

*Η Μπελ δεν είναι απλά όμορφη.

Είναι μια κοπέλα που ζει σε ένα χωριό της Γαλλίας, δακτυλοδεικτούμενη γιατί... αγαπά τα βιβλία. Δεν την ενδιαφέρει να παντρευτεί, όπως όλες οι υπόλοιπες χωριατοπούλες. Ξέρει ότι για να βρει την αληθινή αγάπη, πρέπει πρώτα να αγαπήσει την ίδια.

Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, να ανακαλύψει τον εαυτό της.

Η Μπελ είναι η πρώτη σύγχρονη φεμινίστρια σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Belle-Barbie: 1-0 ξεκάθαρα.

*Η μαμά της πεθαίνει από πανώλη όταν η Μπελ ήταν ακόμα μωράκι. Μεγαλώνει με τον υπέροχο, ξεχωριστό μπαμπά της- στο χωριό τον έχουν για τα σίδερα- που της έχει μάθει κάτι πολύ σημαντικό: Να μην φοβάται.

*Και η Μπελ δεν φοβάται τους... φόβους της. Τους αντικρύζει κατάματα και τους ξεπερνά. Υπερασπίζεται τον πατέρα της, τον προστατεύει, διεκδικεί δυναμικά.

*Το Τέρας είναι ένας πρίγκιπας που έγινε Τέρας εξαιτίας της σκληρότητας του πατέρα του. "Δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από το ποιος είναι ο πατέρας του", αναφέρεται στην ταινία. Πόσο αλήθεια! Τελικά αποκαλύπτει τον ρομαντισμό και τις ευαισθησίες του, αφήνεται στην αγάπη.

Και αυτό κάνει τα μάγια να λυθούν.

*Ο Γκαστόν, ο όμορφος νταής του χωριού, είναι το πραγματικό Κτήνος. Σκληρός, άκαρδος, αδίστακτος. Και θέλει να παντρευτεί την Μπελ- το ότι είναι πρωταθλητής της...ροχάλας μάλλον δεν αρκεί.

Six-packs και ωραία φατσούλα, τσάμπα μαγκιές και στην ψυχή κενό: Δεν είναι το πακέτο του ιδανικού άντρα, ευχαριστώ, να το γυρίσετε πίσω.

*Ο Λεφού είναι ο παρατρεχάμενος του Γκαστόν. Κρυφά ερωτευμένος με το αφεντικό του, τον θαυμάζει και τον ακολουθεί σε ό,τι κάνει. Όχι όμως για πολύ... Τελικά βρίσκει την αγάπη σε έναν από τους τρεις τριτοκλασάτους σωματοφύλακες.

Η Ιωάννα ξέρει πολύ καλά πως η αγάπη δεν έχει όρια, και αυτό της το έχω μάθει από πολύ μικρή. Τεσσάρων ήταν όταν με ρώτησε: Μαμά, τι σημαίνει γάμος; Τι κάνουν ένας άντρας και μια γυναίκα; Και της είπα ότι δύο άνθρωποι που αγαπιούνται αποφασίζουν να είναι μαζί για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Μπορεί να είναι ένας άντρας και μια γυναίκα, δύο άντρες, δύο γυναίκες. Που αγαπιούνται.

Τι άλλο θα ήθελα να μάθει;

-Να αγαπάει αυτό που μισεί. Θέλει δύναμη, για αυτό προσπαθώ να την κάνω δυνατή.

-Ότι πίσω από κάθε "ασχήμια", πάντα βρίσκεις κάτι να μάθεις. Και μόνο έτσι αποδέχεσαι τον εαυτό σου.

-Ότι μέσα από την αυτοαποδοχή εκτιμάς τις δυσκολίες, εντοπίζεις τα θετικά τους και ζεις το δικό σου παραμύθι!

Και να μην ξεχνά ποτέ:

La vie est... Belle! ;)

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΙΩΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εσύ το ήξερες...

Ότι υπάρχει μια αληθινή ιστορία πίσω από την Πεντάμορφη και το Τέρας, στην οποία βασίστηκε η συγγραφέας Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve;

Η ιστορία αγάπης του Petrus Gonsalvus (ή Pedro Gonzalez) και της Catherine:

Ο Gonsalvus, γεννημένος στην Τενερίφη το 1537, έγινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος του δάσους». Έπασχε από υπερτρίχωση και εξαιτίας αυτής της πάθησης τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα του ήταν καλυμμένα από τρίχες. Το 1547, ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ της Γαλλίας, ζήτησε να δει από κοντά τον ιδιαίτερο νεαρό και έτσι παρουσιάστηκε στο βασιλικό δικαστήριο. Ο Ερρίκος Β’ διέκρινε την ευγένεια και την καλοσύνη του Gonsalvus και θέλησε να τον βοηθήσει. Ο βασιλιάς δεν ήξερε αν ένας άνθρωπος με τη μορφή του Petrus ήταν ικανός να εξευγενιστεί, γιατί και ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεχωρίσει εάν ήταν άνθρωπος ή ζώο. Έτσι η σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου, Αικατερίνη των Μεδίκων, ανέλαβε να του βρει σύζυγο προκειμένου να ανακαλύψει και να ακολουθήσει τη φύση του. Μάλιστα σκεφτόταν ότι όσο πιο όμορφη ήταν η γυναίκα που θα παντρευόταν, τόσο το καλύτερο. Η πρώτη επιλογή της ήταν η κόρη ενός δικαστικού υπαλλήλου. Η όμορφη Catherine, φάνταζε ιδανική για τη βασίλισσα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να μην σκεφτεί το ενδεχόμενο της άρνησης λόγω της πάθησης και της αποκρουστικής εμφάνισης του Gonsalvus. Η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ζευγάρι από την πρώτη στιγμή εξέπληξε τους πάντες. Η Catherine συνήθισε αμέσως την εμφάνιση του συζύγου της και κατάλαβε πολύ γρήγορα πως ο Petrus ήταν άνθρωπος και όχι ζώο. Απέκτησαν 7 παιδιά εκ των οποίων τα τέσσερα έπασχαν από υπερτρίχωση. Τα «άρρωστα» παιδιά δόθηκαν σε οικογένειες αριστοκρατών γεγονός που στεναχωρούσε το ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Οι δυο τους αποσύρθηκαν στην Ιταλία. Το 1618 ο Gonsalvus πέθανε και η Catherine έμεινε μόνη. Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1623 αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα στον κόσμο, που έβλεπε πως αυτό το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι έζησε ευτυχισμένο για πολλά χρόνια.

Η ιστορία τους σταμάτησε να διαδίδεται και οι επόμενες γενιές δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Το γεγονός αυτό ήρθε να ανατρέψει με το βιβλίο της η Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve τον 18ο αιώνα, όπου περιέγραψε την ιστορία τους και τους κράτησε ζωντανούς στην αιωνιότητα.

(πηγή: mixanitouxronou.gr)

bottom of page