top of page

REPAIR-CAFÉ | Μην πετάς τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές σου, μάθε να τις φτιάχνεις!


Έχω ένα ράφι στην κουζίνα, ψηλά για να μην το βλέπω και να μην φαίνεται, το οποίο ονομάζω "κοιμητήριο συσκευών". Ενθάδε κείται η πρώτη μου και παντοτινά αγαπημένη μου καφετιέρα γαλλικού καφέ, η πρώτη μου εσπρεσιέρα, ένα σίδερο ατμού που έχει σταματήσει να ατμίζει, και ένα επαγγελματικό πιστολάκι μαλλιών που έριξα στο πάτωμα του μπάνιου δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Όλο λέω ότι θα τα πάω να μου τα φτιάξουν και τα χρόνια περνάνε και τίποτα δεν κάνω. Ούτε καντηλάκι τους ανάβω. Αιωνία τους η μνήμη.


Μόλις όμως έσκασε στο μέηλ μου μια φανταστική ιδέα από το Ινστιτούτο Γκαίτε (και θα με συγχωρήσουν οι φίλοι και γνωστοί του χώρου αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχω λάβει μέχρι στιγμής για το 2023!) και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου γιατί ξέρω ότι και εσύ έχεις κάπου καταχωνιασμένες συσκευές που χάλασαν, και δεν έφτιαξες ποτέ είτε γιατί δεν βρήκες τον μάστορά σου, είτε γιατί δεν πιάνουν τα χέρια σου, είτε γιατί όλο το αναβάλλεις να ασχοληθείς μαζί τους.


Η ιδέα λέγεται REPAIR-CAFÉ και πρόκειται για ένα εργαστήριο επισκευής συσκευών που θα λάβει χώρα την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2022, 17:00 - 19:00, στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 (τηλ. 210 36 61 000) - δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή, στο λέω να το ξέρεις.


Τι θα κάνουμε εκεί:


Στο εργαστήριο του Repair-Café, θα μας δείξουν πώς να επισκευάσουμε τα χαλασμένα μας αντικείμενα! Ο Γιάννης και ο Roland είναι εκεί για να μας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και θα μας συμβουλεύσουν πώς να κάνουμε τις ελαττωματικές συσκευές μας (καφετιέρα, τοστιέρα, πιστολάκι μαλλιών ή παρόμοια) να λειτουργήσουν και πάλι.


Ποιοι είναι αυτοί οι καλοί άνθρωποι, Γιάννης και Roland:


Ο Γιάννης είναι επιστάτης στο Goethe-Institut Athen και o άνθρωπος του Ινστιτούτου αν κάτι χαλάσει! Όπως αναφέρεται στο δελτίο που έλαβα, "στο άψε σβήσε και με περισσή ηρεμία, βρίσκει πάντα μια λύση και κυριολεκτικά τα βάζει όλα σε τάξη". Γιάννη, ακούγεσαι φανταστικός τύπος!


Ο Roland είναι ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και DJ. "Τα χέρια του πιάνουν και έχει ήδη «σώσει» πολλές οικιακές συσκευές από τη χωματερή κάνοντας έτσι στο περιβάλλον μια τεράστια χάρη". Roland, είσαι ήδη φίλος μου!


Παιδιά, πάρτε ανά χείρας (βασικά, σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες) τη συσκευή ή τις συσκευές που έχουν χαλάσει, και πάμε να μάθουμε να τις φτιάχνουμε. Πάμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!



Martine Postma: Η πρωτοπόρος της ιδέας των Repair Café


Η γυναίκα που βλέπεις να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη φωτογραφία ονομάζεται Martine Postma, και σε αυτήν οφείλουμε την πρωτοποριακή ιδέα των Repair Café!


"Η ζωή μας είναι γεμάτη πράγματα. Τι γίνεται όμως όταν αυτά χαλάνε ή δεν τα χρειαζόμαστε πια;" σκέφτηκε η Martine, δημοσιογράφος με ειδίκευση σε θέματα βιωσιμότητας, και το 2009 άνοιξε στο Άμστερνταμ το πρώτο καφέ επιδιόρθωσης αντικειμένων στον κόσμο!


Μπαίνοντας στο repaircafe.org που εδρεύει στην Ολλανδία, βλέπω ότι πλέον υπάρχουν χιλιάδες Repair Café σε όλο τον πλανήτη (στην Ελλάδα λειτουργούν επίσημα δύο: στην Πάτρα και στη Λευκάδα), μέρη όπου μπορείς να βρεις εργαλεία και υλικά για να επιδιορθώσεις μόνος σου τις συσκευές σου ή και επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις από ποδήλατα, συσκευές, μέχρι σερβίτσια, έπιπλα και ρούχα!


Ευχαριστούμε τη Martine που έκανε τις σκέψεις της πράξη, και πιστεύω ότι και στην Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο αυτή η ιδέα! Για όσους ενδιαφέρονται, στο www.repaircafe.org υπάρχει το ενημερωτικό κιτ και ο τρόπος πώς ένα απλό καφέ μπορεί να γίνει Repair Café!


Ηλεκτρικές Συσκευές / Greenιάρα tips!


1. Αν θέλουμε να ανανεώσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας και να πάρουμε καινούριες, ας ρωτήσουμε φίλους και γνωστούς μήπως κάποιος χρειάζεται κάτι από τις παλιές. Το δικό σου σκουπίδι, ο θησαυρός του άλλου, δεν λένε; Ε, αυτό!


2. Ανακυκλώνουμε τις παλιές μας συσκευές! Τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές (καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.λπ.) μπορείς να παραδώσεις στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market, αλλά και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία, όπως δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ.

Τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις) τις δίνεις για ανακύκλωση στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών από όπου πήρες τη νέα σου ηλεκτρική συσκευή ή μπορείς να καλέσεις στον Δήμο της περιοχής σου για να συνεννοηθείτε για τη μέρα και την ώρα αποκομιδής της συσκευής.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.electrocycle.gr/


3 και πολύ βασικό. Αγοράζουμε συσκευές που πραγματικά χρειαζόμαστε, και δεν πέφτουμε στην παγίδα του υπερκαταναλωτισμού!


Πόσο πραγματικά χρήσιμη σου είναι μια συσκευή που φτιάχνει ποπ-κορν αφού μια χαρά γίνονται και στην κατσαρόλα; Πόσο ανάγκη έχεις μια κρεπιέρα αφού φτιάχνεις κρέπες μια φορά τον χρόνο ή έχεις ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι;


Οι ανάγκες του καθενός μας είναι σαφώς διαφορετικές, δεν το συζητώ. Για εμάς, π.χ. λειτουργεί μια χαρά η τοστιέρα που έχουμε ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια, ο ατμομάγειρας που έχω σχεδόν 30 χρόνια (!), αλλά πήρα ένα πολυμούλτι που χρειαζόμουν και μια πρέσα μαλλιών που ήθελε διακαώς η κόρη μου και τελικά βόλεψε και μένα.


Σημασία έχει να αγοράζουμε όχι αυτό που είναι στη μόδα ή που βλέπουμε στα social media,

αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Να είναι καλής ποιότητας έτσι ώστε να κρατήσει χρόνια,

κι αν χαλάσει, να προσπαθήσουμε να το επιδιορθώσουμε.


Τα λέμε στο Γκαίτε! Εγώ θα πάω! Καλή μαστόρισσα δεν ξέρω αν θα γίνω, που το ελπίζω, αλλά σίγουρα θέλω να γνωρίσω από κοντά αυτούς τους δύο τύπους, τον Γιάννη και τον Roland! Παιδιά, σας έρχομαι με την καφετιέρα μουυυ!




bottom of page